O Fundacji

Marek był doskonałym sportowcem, ale też jego wielkim pasjonatem, działaczem, szkoleniowcem. Starał się wykorzystać budowany latami wizerunek, dzieląc swą pasję i wiedzę z kolejnymi pokoleniami zawodników. Kolarstwo napędzało jego życie. Marek żył kolarstwem, żył dla kolarstwa. Bardzo ważny był dla nie go rozwój kolarstwa, a w szczególności MTB.

Fundacja została założona po tragicznej śmierci Marka przez rodzinę i grupę najbliższych przyjaciół. W 2018 Fundacja po okresie stagnacji została przeniesiona z Żywca do Kielc. Zmienił się Zarząd i Rada nadzorcza. Od marca tego roku działalność Fundacji została reaktywowana. Fundacja ma czystą sytuację finansową, z obecnie zbieranych datków planowane są działania edukacyjne i pomoc sprzętowe.
Jej głównym celem jest merytoryczne i finansowe wsparcie dla młodych ludzi, dla których kolarstwo górskie jest pasją i celem do którego podążają tak jak Marek, który każdą minutę swojego życia  poświęcił kolarstwu. Zamierzamy rozpocząć serię darmowych szkoleń dla nauczycieli szkółek i instruktorów kolarstwa, oraz wspierać materialnie najzdolniejszą młodzież, szkółki i kluby. O naszych działaniach, wolontariuszach, ambasadorach a przede wszystkim o naszych podopiecznych będziemy Państwa informować.
Liczymy na Wasze wsparcie, na przychylność i współpracę. Dla dobra kolarskiej społeczności – róbmy swoje, nie patrzmy na przeciwności losu.

JUST DO JOUR JOB – PO PROSTU RÓB SWOJE

Maja Włoszczowska:

Śmierć Marka to był bardzo trudny moment dla wszystkich którzy z nim pracowali, bo Marek był dla nas wielkim wzorem, ale staraliśmy się zjednoczyć, wspierać, pracować dalej. Stwierdziliśmy, że nie możemy pozwolić, aby pamięć o Marku zgasła. Marek zawsze powtarzał: „co by się nie działo po prostu rób swoje –  Just Do You Job”.
Stąd opaska z tym napisem, którą noszę na ręce. Po prostu rób swoje w każdym momencie życia. Kiedy jest mi ciężko, to wtedy patrzę na tę opaskę i myślę: spokojnie, skup się, pracuj. Trudności miną. Na igrzyskach w Rio czuliśmy, że Marek jest z nami. Michał Krawczyk, który jest w tej chwili moim trenerem, wykonał naprawdę potężną pracę. Cały czas podkreślał, żebyśmy trzymali się trybu szkoleniowego Marka. Marek zdobył ten medal razem z nami. Taka jest prawda. I to jest też wspaniałe, że wszyscy o nim pamiętamy.

Michał Krawczyk:

Dla mnie to przesłanie, że cokolwiek w życiu robisz, rób to najlepiej jak potrafisz.

Bądźmy w kontakcie

Masz pytania lub pomysły jak wesprzeć działalność i rozwój Fundacji?.
Skontaktuj się z nami.
Fundacja im. Marka Galińskiego Podążaj za Pasją