O Marku

Wszyscy chcemy, by pamięć o Marku nie umarła. Dlatego będziemy działać, przypominać, jak fantastycznym był człowiekiem, jeździć dla niego i kontynuować jego działania. (…)

Cholernie przykro, że ten cenny człowiek tak szybko od nas odszedł. Wielu rzeczy mogę teraz żałować. (…) Niemniej jednak jestem wielką szczęściarą, że miałam okazję Marka poznać i że tak wiele dobrego wniósł do mojej kariery sportowej i życia. (…) Podążaj za Markiem, jedź, żyj jak on. Byłby dumny.

MAJA WŁOSZCZOWSKA
Cytat z książki „SZKOŁA ŻYCIA” Maja  Włoszczowska, Julian Obrocki

Marek Galiński urodził się w Opocznie 1 sierpnia 1974. To najbardziej utytułowany polski kolarz górski. Czterokrotny olimpijczyk, wielokrotny mistrz Polski w cross-country i maratonie MTB. Trener kadry narodowej, wybitny fachowiec i pasjonat sportu.

Kolarstwo uprawiał od 16 roku życia. Karierę zaczynał w klubie Start Tomaszów Mazowiecki, następnie kontynuował ją w LKS Optex Opoczno. W dalszych latach kariery reprezentował kluby i zawodowe grupy kolarskie: Lotto PZU (2001), CCC Polsat (2002−2004), PSB Atlas Orbea (2005), Wilier Atala Optex (2006), CCC Polsat (2007). W latach 2008−2011 ścigał się w zawodowej grupie MTB JBG-2 Professional MTB Team.

Dziewięciokrotny mistrz Polski Cross Country (2000, 2004−2011) i czterokrotny w maratonie MTB (2006−2007, 2009−2010), dziesięciokrotny zwycięzca klasyfikacji generalnej Grand Prix MTB, wielokrotny uczestnik mistrzostw świata i Europy, czterokrotny uczestnik Igrzysk Olimpijskich (Atlanta, Sydney, Ateny, Pekin), W Pekinie ukończył rywalizację na 13. miejscu. Natomiast na kolejnych Igrzyskach w Londynie wystąpił już w innej roli – był trenerem reprezentacji polski kobiet. Był także jedynym polskim członkiem komisji ds. kolarstwa górskiego przy UCI.

Zginął w wypadku samochodowym 17.03.2014r. w miejscowości Brzegi. Pozostawił żonę i dwie córki. Został pochowany na cmentarzu w Mroczkowie Gościnnym.

Bądźmy w kontakcie

Masz pytania lub pomysły jak wesprzeć działalność i rozwój Fundacji?.
Skontaktuj się z nami.
Fundacja im. Marka Galińskiego Podążaj za Pasją