Odsłonięcie tablicy poświęconej Markowi Galińskiemu

12 sierpnia 2018.

Opoczno

Odsłonięta została tablica poświęcona Markowi Galińskiemu. Z inicjatywą jej ufundowania wyszedł miejscowy urząd „…Postanowiliśmy tą tablicą upamiętnić Marka jako opocznianina” – mówi Zbigniew Sobczyk, wiceburmistrz miasta.

„…Ufundowanie tej tablicy to duże wyróżnienie dla mojego męża, ale również dla moich dzieci. Jestem szczęśliwa, że taka inicjatywa tutaj powstała…” powiedziała Katarzyna Galińska, żona zmarłego kolarza.

Katarzyna Galińska wraz z córkami złożyła kwiaty na pamiątkowej tablicy. Kwiaty złożyli także kolarze biorący udział w uroczystości. Nie mogło wśród nich zabraknąć Mariusza Sarwińskiego, który od kilku lat organizuje kolarski memoriał poświęcony właśnie Markowi Galińskiemu.  Zwieńczeniem uroczystości była runda honorowa ulicami miasta. Wzięli w niej udział opoczyńscy kolarze, którzy nadal pamiętają jak wielkim sportowcem i człowiekiem był urodzony w Opocznie Marek Galiński.

źródło: Radio Plus Radom